Çölyak Hastalığı, 'Çölyak Hastalığı Nedir' bölümünde aktardığım gibi, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus (tüysü oluşumlar) denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve bu sebeple de yiyeceklerdeki besinlerin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara da, buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli protein neden olur.
Çölyak Hastalığının tek tedavisi, ömür boyu, glutenden uzak kalmak ve glutensiz diyet uygulamaktır.
Çözümü böylesine kolay olan bir hastalık neden risk taşır ya da tehlikeli statüsünde yer alır?
Ana sorunlarımızdan biri hastalığın belirlenme aşamasında yaşanır. Maalesef, çölyak hastası olduğunu bilmeden yaşayan bir çok insan var ve yaşamlarının tatsız, kalitesiz geçiyor olmasının nedeni bu hastalığın farkında olmadan, tanı konulamamasından dolayı glutenli besleniyor olmaları. Çölyak Hastalığı tanı konulduktan sonra hastalık olmaktan çıkarak bir yaşam biçimi haline gelmektedir.
Tanı konulma aşamasına kadarki süreç çölyak hastaları için çok zorlu geçmektedir. Hastalığın belirtilerini mutlaka 'Çölyak Hastalığının Belirtileri' sayfasında detaylı okumanızı rica ederim. Bu süreç maalesef kanser hastalığına kadar gitmektedir. Bu sebeple tehlikeli ancak tanı sonrası çözüm de görünürde kolaydır.
Görünürde kolay olmasının sebebi, sadece glutensiz beslenme gerekliliğimiz. Ancak Türkiye'de bilincin çok düşük hatta hiç olmuyor olması, çölyak hastalarının özelikle dışarıda yemek yemelerini oldukça zorlar ve risklidir.
Bir çuval glutensiz unun içerisine 1 gram buğday unu ekliyor olmanız bile büyük bir risk taşır.
Herhangi bir glutensiz ürünün, glutenli bir ürüne herhangi bir teması bile büyük bir risk taşır. İçlerinde bulunan en ufak, en eser miktar, ince bağırsağın zedelenmesini engelleyemez.
Gluten içermesi ihtimali olan yiyeceklerin, glutensiz maddeleri ile aynı yerde bulunmaması gerekir. Glutenli gıdaların glutensiz gıdalara teması risk taşır. Yemek hazırlığı sırasında glutenli gıdalara değmiş çatal, kaşık, tabak vb. gereçlerin bile kullanılıyor olması Çölyak Hastaları için tehlikelidir.
Kısacası, Glutensiz Diyet, ince bağırsağın işlevini tekrar kazandırırken; çok az miktarda alınan gluten, bağırsaklardaki tahribatın tekrarlanmasına neden olur.